Ühe tuntud suurpanga sellesuvine reklaam algab: “ Right now, the only certainty is uncertainty. So the temptation is to do nothing. …”

Kui 2020. kevadel kuulutati välja eriolukord, oli ettevõtjate esimene reaktsioon – külmutada. Oli mõistlik jätta kõik pooleli ja vaadata mis juhtuma hakkab. Kui sai selgeks, et majandus jääb suletuks pikemaks ajaks kui paar päeva või nädala, hakati nõudma riigi sekkumist ja toetuseid. Kui suvi sai läbi ja riigi toetusrahad otsas, oli selge, et majandus enam harjumuspärastesse rööbastesse tagasi ei pöördu enne kuni pole vaktsiin välja töötatud. Firmad hakkasid oma tulevikuplaane ringi tegema. Sai kinnitust kartus, et veel pool aastat tagasi toiminud ärimudelid tulevikus täpselt sellistena enam ei toimi.

Suur küsimus – kuidas peaks oma ärimudelit muutma – kui mingit aimu pole ei võimalikest arengutest ega ajagraafikust? Kas kulutada, säästa või investeerida? Või oodata? Loomulikult kõigile universaalset retsepti ei eksisteeri, kuid Administraator arvab järgnevat.

Standardne strateegia. Teha läbi kõik etapid. Esmalt kulutada, või pigem piirata kulutusi. Siis säästa, või pigem võtta säästud kasutusele. Kas aga investeerimise juurde jõutakse? Sellist klassikalist strateegiat me ei poolda (kuigi enamus valiks selle), sest tegelikult on see jõukohane ainult tugeva omakapitaliga firmadele. Teised niikuinii ei pea vastu.

Administraatori strateegia. Investeerida muutustesse. Ei ole paremat aega positsioonide võtmiseks kui segased ajad. Praeguses maailmas on ideaalne võimalus olla oma konkurentidest samm või paar ees. Samal ajal kui teised sügavad kukalt või loodavad riigi rahakoti peale või jälgivad niisama. Aga tähtis on see, et investeerida intellektuaalsesse kapitali:
– olemasolevatest toodetest teha bränd;
– töötada välja uusi tooteid;
– muuta töökorraldust;
– muuta ärisüsteemi;
– teha ettevõte globaalsemaks või slobaalsemaks (https://itscorporate.ee/vaike-globaalne-ettevote-vge/)
Investeeringud intellektuaalsesse varasse on alguses natuke vähem raha nõudvad võrreldes traditsiooniliste põhivarainvesteeringutega, kuid tulevikus hulga väärtuslikumad.