Juba aasta kestnud teadmatus ja segadused on ettevõtjad löönud kolme eristuvasse kategooriasse. Ühed on need kellel on kõik halvasti ja kes kaaluvad oma äri lõpetada või on juba seda teinud. Teised on need kellel läheb nii hästi, et ei suuda tellimusi täita ja sisse voolava kasumiga nii kiiresti midagi tarka peale hakata. Kolmandad on need kes püüavad halva mängu juures head nägu hoida ehk püüavad ellu jääda. Suureks erinevuseks paljude eelmiste kriisidega on see, et äritegevus seiskus enamustes sektorites ja kõikidel turgudel üheaegselt. Mis tähendab seda, et juba Vana-Egiptusest pärit tarkusetera, et ellu jäävad ainult kõige tugevamad ja nutikamad, ei pea osaliselt paika, sest tegemist pole turureeglite eiramisest tingitud kriisiga.

Kes jäävad käesolevas kriisis ellu?
Need ettevõtted, kellel olid piisavad likviidsed reservid, kes oskasid oma hankijate ja töötajatega paremini (kavalamalt) läbi saada ning need kes kvalifitseerusid, tahtsid ja said riigipoolseid toetusi. Suure tõenäosusega elavad nemad rasked ajad üle ning eksisteerivad omanike ja klientide rõõmuks veel pikki aastaid edasi.
Ka need ettevõtted kellel oli õnne õigel ajal õiges kohas olla ehk nende sektorite ettevõtted keda kriis väga ei mõjutanud või kelle turg taastub kiiremini.

Kes veel jäävad käesolevas kriisis ellu?
Tegelikult jäävad ellu need firmad, kelle positsiooni väärtus on kõrge. Ettevõtte väärtus pannakse kokku kolmest komponendist – vara, raha, positsioon. Kuid tuleb arvestada, et puuduvad õigeid ja valed vastused. Sama ettevõtet on võimalik vaadata mitme erineva pilguga ja see teeb hindamise subjektiivseks. Ettevõtte väärtus töötab erinevates olukordades ja erinevatel ajahetkedel erinevalt. Ettevõtte hindamine on kunst, mitte täpisteadus.

Kes peaks kaaluma uuesti alustamist?
Uuesti alustamine ei ole sama mis nullist alustamine. Kui positsiooni väärtus on kõrge, siis on rumalus see prügikasti visata. Kui löögi saab ettevõtte väärtus vara ja raha näol, siis nutikas positsiooni kasutamine on kõigest teatepulga üleandmine uuele algusele. Võib-olla seda ongi vaja ja tuleb kriisile hoopis tänu avaldada.

Mis saab kaotatud varast ja rahast?
Uuesti alustades kaotatud raha tagasi ei saa. Psühholoogiliselt kõige meeldivam on pidada tuulde lennanud raha koolirahaks. Sellisel juhul on võib seda isegi nimetada investeeringuks. Kaotatud vara aga ei pruugi olla kaotatud. Eriti kui on tegemist intellektuaalse varaga.

Kui ettevõte ei jää käesolevas majanduskriisis ellu, siis enne nekroloogi kirjutamist soovitab Administraator veelkord kaaluda läbi kadunukese sisemised väärtuse komponendid – varad, raha, positsioon – ja alles siis otsustada. Võib juhtuda hoopis vastupidine, et nekroloogi asemel tuleb hakata kirjutama äriplaani. Kui aga traditsioonilistel ellujääjatel pole piisavalt nutikust, et seista vastu kiusatusele omi likviidseid reserve või saadud toetust kasutada kulude või rahavoo klattimiseks, siis oma väärtuse ja ellujäämise pärast peaksid muretsema hoopis nemad.