Ma pean ise ennast ettevõtjaks ja minu teenused on suunatud ettevõtjatele. Liigun ja suhtlen seal kus on ettevõtjad. Seetõttu minu tutvusringkonnas on alati olnud ülekaalus firmade omanikud ja juhid. Minu lähimas tutvusringkonnas on samuti ettevõtjate suhe lähisugulastesse väga kõrge. Eelmisel aastal lõpetasid viis tuttavat ettevõtjat oma äritegevuse ja kandideerisid tööle palgatöötajaks. Eesti ärimaastik kaotas viis inimest. Kui palju oma äri sulgenuid läks tegelikult kaduma, sest need viis olid kõigest need keda mina tundsin?

Eestis on niigi probleem ettevõtlusaktiivsusega. Äri ja ettevõtlus pole ühiskonna silmis ihaldatud tegevus. Meie koolid valmistavad ette ettevõtlikke töötajaid mitte töökaid ettevõtjaid. Eesti tööseadusandlus on tugevalt töötaja suunas kreenis. Eestlane pigem ei hakka, kui hakkab, ettevõtjaks. Praegusel segasel ajal firma alustamine on paljude jaoks selge enesetapp. Kui nii edasi läheb, siis domineerivad edaspidi meie majanduses veelgi rohkem välismaa suurfirmade allüksused, kes loovad küll töökohti, käivet ja eksporti, kuid kelle huvides ei ole sugugi Eesti brändi ehitamine või meie maale kapitali akumuleerimine.

Austatud Eesti ettevõtjad! Kui te kaalute praegu kas jätkata oma äri, kas on jõudu veel pool aastat või aasta oma firma elus hoida, siis kaaluge ka seda, et praegu on petlik oma aastate pikkune töö prügikasti visata. See, et raha sisse ei tule või peab peale maksma, ei ole ju ettevõtjale mingi üllatav olukord. Seda on tulnud ja tuleb kaunis tihti ette ka normaalsetel aegadel. Äkki kaaluda hoopis seda, et segased ja keerulised ajad on suurepärane võimalus uute toodete väljatöötamiseks ja arendustegevuseks, oma firma korrastamiseks ja süstematiseerimiseks, ettevalmistusteks, et kui head ajad on tagasi, siis saab keskenduda kasumile ja kaotatu tagasi teenimisele.

Need kes arendada ei taha või ei ole jõudu seda teha, kuid kes siiski püssi põõsasse ei viska, võib ohustada teine ohtlik tendents. Neid kes olelusvõitluses meeleheitlikult keskenduvad  ellujäämisele, võib oodata kriisi möödudes ebameeldiv üllatus: nad on küll ellu jäänud kuid mängust välja jäetud. Võib juhtuda, et konkurendid on samal ajal paar sammu ees olnud ja turu ümber jaganud.

Tambet Made
BTS Int äriteenuste grupi asutaja