Covidist tingitud peapeale pööratud olukord on juba üle aasta meie elu rikkunud. Kuna see on juba nii pikalt kestnud, on olnud piisavalt aega, et kõik ettevõtted võiksid tunnistada, et maailm on muutunud. Mis omakorda on sundinud tegema sellest tingitud otsuseid. Isegi need ettevõtted, kelle igapäeva töö pole tuntavat raputust saanud, peavad radikaalselt muutunud väliskeskkonna ajendil enda tulevikuplaane ringi mõtestama.

ELLUJÄÄMINE
koroonaviiruse esimene laine – märts 2020 kuni juuni 2020

Kõik oli ootamatu. Keegi ei uskunud,et midagi sellist võib juhtuda, keegi ei olnud selleks valmis. Need kellel oli puhvrit suveni välja venitada või kes kõige paremini riiklike toetuste saajaks kvalifitseerusid, said esimesest vapustusest üle. Need kes liiga palju kaotasid, tegid ilmselt otsuse tegevus lõpetada. Oli ka neid, keda olukord ei mõjutanud negatiivselt, kelle müük ja kasum hoopis suurenesid.

LOOTUS
koroonaviiruse teine laine –  oktoober 2020 kuni veebruar 2021

Teine laine oli ootuspärane. Sellest räägiti palju, kuigi kõik siiski lootsid, et seda ei tule. Vaktsineerimine ja kardetust väiksem majanduslangus tekitas 2021. aasta alguses positiivset lootust. Tunneli lõpus hakkas paistma valgus. Vahepealses varjusurmas olnud ettevõtted hakkasid tegema ettevalmistusi paisu tagant vallanduvaks tarbimisbuumiks. Kuid buumi asemel kõlas märtsi alguses hoopis lõpuvilevile, poed kästi kinni panna ja aeg maha võtta.

MAJANDATUD MUUTUSED
koroonaviiruse kolmas laine – märts 2021 kuni …

Kui 2021. aasta hakul leidus veel ettevõtteid, kes arvasid, et olukorra normaliseerudes saavad nad pöörduda tagasi 2020. Märtsis pooleli jäänud süsteemi juurde, siis neid ootab ees väga ebameeldiv üllatus. Maailm, turg, kliendid ja tema ise on koroonaviiruse lainetustes sedavõrd palju muutunud, et ilma neid muutuseid arvestamata ja neid teadlikult majandamata ei saagi ellu jääda. Isegi mitte kõige suuremad, tugevamad ja kõige vähem viirusest mõjutatud saanud firmad peavad mõtlema kus ja mida nad muutma peavad. Absoluutselt viimane aeg on oma ärimudelile remont teha! Nüüd on see aeg ja lockdown annab mõtete kogumiseks hea võimaluse.